Lindqvist Interior | Design Lindqvist Interior | Design Lindqvist Interior | Design

Skötselråd

Rätt möbelvård – kan förlänga livslängden
När du köper en möbel är det viktigt att ha användningsområdet i åtanke. Tar du hand om dina möbler på rätt sätt kan du förlänga livslängden. 

Ljusäkthet/noppbildning
Alla tyger bleks av solljus och har en tendens till noppbildning.

Stoppning
Möbler med stoppning har vanligtvis någon form av skummaterial i sitsen, som till en början upplevs ha en väldigt fast komfort men som kommer mjukna, jämnas ut och sjunka ihop något med tiden. Komforten kan upplevas ojämn mellan de olika sitsarna i början. Polyester, bollfiber, fjäder mm är material som kräver underhåll i form av att man regelbundet ”puffar” till innehållet och får in ny luft i materialet.

 

 • smuts medför slitage, dammsuga och vädra din möbel regelbundet. 
 • Se till att behandla fläckar omgående, ta till professionell hjälp vid behov.
 • Placera inte dina möbler i direkt solljus eller intill en värmekälla, det kan leda till att tyckte både blir fläckigt och bleks. Ha som tumregel att inte ställa någon värmekälla närmre än 20 cm, öka avståndet om det gäller kamin eller öppen spis. 
 • Fukt och kyla kan skada dina möbler, förvara de alltid i normal rumstemperatur. 
 • Genom att impregnera din soffa innan du börjar använda den ger du din soffa ett bättre skydd. Vad som gäller för respektive soffa kan du läsa under materialspecifikationerna nedan. 
 • Är du osäker på hur en fläck ska behandlas rekommenderar vi att du kontaktar fackman.
 • Gnid inte på fläcken, finns det möjlighet att få bort fläcken från tygets baksida är det att rekommendera.
 • För att få bort ”sittrosor” rekommenderar vi en mjuk borste som du försiktigt borstar upp luggen i. Används en dammsugare med borstmunstycke om det behövs. 
 • Ska du ta bort noppor görs detta för hand. Vi rekommenderar inte att några maskiner eller redskap används. 
 • Byt regelbundet plats på plymånder och kuddar i soffan. Detta för att få ett jämt slitage. 
 • Vi rekommenderar alltid att du använder möbeltassar för att skydda ditt golv. 

 

TEAK

För att utföra vardaglig rengöring på teakmöbler inomhus är en torr trasa bästa lösningen. Vid eventuella fläckar, använd en fuktig trasa, inte blöt – och torka direkt. Både lösningsmedel och blekningsmedel ska undvikas då det kan förstöra teakytans finish. Se gärna till att skydda ytan med underlägg för att undvika fläckar från spilld vätska och varma föremål.


Rekomenderas att använda Teak Shield som är en nästan osynlig impregnering som gör träet tåligare mot smuts och spill. Också mycket lämpligt för skydd av teakmöbler inomhus. Hjälper till att förhindra fläckar samtidigt som ytans naturliga utseende behålls och träet kan andas. Med inbyggd mögel / mögelhämmare och impregnering bidrar den också till att teakens grå färg bibehålls.

 

TYG/SAMMET

 Se till att dina möbler inte står direkt i solljus. Använd textilspray för att impregnera textilen innan du börjar använda den, det kommer även göra att eventuell smuts och fläckar blir lättare att ta bort framöver. Ta bort fläckar med en gång, gnid inte utan försökt suga upp varsamt med en trasa. Skulle fläckarna inte gå bort, prova ett fläckborttagningsmedel som du först provat på en mindre synlig del av tyget. Vi rekommenderar att större möbler skumtvättas minst tre gånger om året. Sammet har en tendens till att få tryckmärken när luggen lägger sig ner. Avtrycken kan göra att tyget ser slitet ut, vilket här helt normalt för den här typen av material. Beroende på hur ljuset faller kan tyget skifta i flertalet olika nyanser.

 

MDF

MDF-skivor som är målade eller lackade är känsliga för repor och skador. Var därför varsam med skivorna för att undvika detta. Ytor målade med lack med färgpigment eller målarfärg har en pigmentering som ger en ej täckande genomskinlig yta. Livsmedel som läsk, rödvin och kaffe innehåller färgämnen som vita lacker är extra känsliga mot. Se till att försöka fukttorka och få bort fläckarna så fort som möjligt med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Använd dammduk för att få ytan torr.

Rengöringsmedel och möbelvårdsmedel som innehåller ammoniak lämnar sig mindre bra för målade ytor eftersom både Aceton, Thinner och T-sprit kan lösa upp färgen.

 

PLÅT/METALL

Aluminium och krom är två material som är avvisande mot smuts och vätskor. Däremot behöver man vara uppmärksam på att vatten ska orsaka fläckar och rost. Se därför till att torka av ytan med en en mjuk fuktad trasa och såpvatten. Om fläckarna eller rosten sitter för hårt rekommenderas en mjuk trasa fuktad i ren alkohol. Lösningsmedel får aldrig användas på lackerad eller ytbehandlad metall.

 

FANÈR

Eftersom att Fanér är ett levande material med naturlig variation i både nyans och ådring blir varje produkt unik i sitt utseende. Trä mognar med tiden vilket gör att det blir viktigt att möbelns alla ytor exponeras för lika mycket ljus, detta för att undvika färgskiftningar. För rengöring av fanér, använd en torr trasa eller diskmedelslösning.

Tänk på att inga trämöbler tycker om fukt, både luftfuktighet och temperatur har inverkan på hur trät beter sig, med andra ord om det sväller, kryper etc. Sätt därför som rutin att regelbundet se över och justera gångjärn, beslag och skruvar. Undvik att ställa varma föremål direkt på ytan eller tätt intill. Trämöbler för inomhusbruk ska aldrig användas utomhus, temperaturväxlingar kan skada trät.

 

KONSTGJORD STEN

Konstgjord sten är äkta marmor som malts ner till stenmjöl, sammanfogats med bindemedel och sedan pressats till att bli sten. 96% riktig sten, bindemedel, kompositmaterial och tillsatt färg gör varje skiva unik. Ränderna kommer från färgen som tillsätts precis innan det stelnar, för att få ådringarna. En fördel med konstgjord sten är att det inte är lättsprucket, vilket gör att det ofta förekommer i bänkskivor i kök.

Skivan ska förslagsvis behandlas med ”Protect Marble & Stone” från Leatchermaster alternativt, stryk ett tunt lager med parafinolja/vitolja. Låt gärna oljan ligga på ytan ett tag, torka sedan av och polera. Vid daglig rengöring och som ett bra skydd, använd en fuktad disktrasa och vanligt såpvatten. Såpan lägger sig som en hinna och tillför ett visst skydd. Sprid ut såpan över hela skivan och torka bort överflöd, kan med fördel upprepas de första 2-3 veckorna och sedan vid behov. Vid fettfläckar kan du prova att värma ytan med t.ex. en hårfön för att sedan strö på potatismjöl. Låt mjölet ligga och verka någon timme. Torka av.

 

PU (konstskinn)

PU går bra att rengöra med en mjuk fuktad bomullstrasa. Vid svåra fläckar kan en fuktad bomullstrasa och ett medel avsett för rengöring av ByCast & PU användas, prova först på ett icke synligt område då vissa medel kan ha olika sammansättningar. Torka av och polera med en mjuk bomullstrasa för att återställa möbelns högblanka yta.

 

SPRAYGLASS/SPRAYSTONE

Sprayglass/spraystone är en blandning av slipad natursten och högkvalitativt harts som sprayas på en glasskiva. Vid rengöring rekommenderas en fuktad trasa och om nödvändigt milt rengöringsmedel. Använd aldrig starka rengöringsmedel då ytan kan skapas av detta. Undvik att ställa varma föremål på bordet under en längre tid då det kan lämna märken i finishen, använd underlägg. 

 

PAPPERSFOLIERING/PAPPERSLAMINAT

Papperslaminat är en hårdplasttillämpning som används för att förändra möbelns utseende. Att ha i åtanke är att många möbler med papperslaminat har en spånskiva undertill, vatten och spånskivor är inte kompatibla, följ därför skötselråden noggrant. Vi rekommenderar att använda en tvållösning och mjuk trasa för att ta bort starkt smuts. Torka ytan ordentligt torr direkt efteråt. Vid dammtorkning rekommenderar vi en mjuk och torr trasa av flanell eller mocka för att inte skada ytan. 

 

NATURROTTING

Naturrotting är ett levande material vilket innebär att både färg och form på möblerna kan variera. Materialet är känsligt för fukt och bör därför förvaras i torra miljöer och undvika större temperaturskillnader. Vid rengöring rekommenderar vi en lätt fuktad trasa som du försiktigt rengör möblerna med. Se till att torka samtliga ytor ordentligt torra efteråt. 

 

MICROFIBER

Vid vardaglig skötsel rekommenderar vi dammsugning. Vill du torka av möblerna ska en microfiberduk i hett vatten användas. Addera gärna några pumptag med medel som är avsett för materialet och vrid ur trasan ordentligt. Rulla den ihopvikta duken runt en svamp så att den blir till en hård rulle och torka av ytan. Läs alltid informationen på förpackningen noga och följ instruktionerna. Ställ aldrig dina möbler i mikrofiber på fuktigt underlag, vid syntetgolv eller lackerade golv rekommenderar vi att möbeln förses med tassar för att undvika repor på ytan. Skydda möblerna mot varma föremål och placera inte något färgat ljus direkt mot möbeln, detta för att undvika märken. Kaffe, vin eller andra starka vätskor ska torkas bort omedelbart. 

 

MARMOR/TERAZZO

Vår marmor är kinesisk Guangxi, som är en region i södra Kina. Vad som känneteckna just denna marmor är att ordringarna i stenen är lite större och färgskiftningen kan upplevas lite tydligare.
All sten är ett ” levande material” därav kan det variera av naturlig anledning från stenblock till stenblock. Dessutom skall man komma ihåg att detta är natursten, ingen sten är den andra lik, det är en del av charmen med naturmaterial som marmor.

Marmor är ett poröst material som är känsligt för spill och syror, se därför till att alltid torka upp allt som spills omgående. Nya marmor- och terazzoskivor ska alltid behandlas ett par gånger i början. Skivan ska förslagsvis behandlas med ”Protect Marble & Stone” från Leatchermaster alternativt, stryk ett tunt lager med parafinolja/vitolja. Låt gärna oljan ligga på ytan ett tag, torka sedan av och polera. Vid daglig rengöring och som ett bra skydd, använd en fuktad disktrasa och vanlig grönsåpa. Såpan lägger sig som en hinna och tillför ett visst skydd. Sprid ut såpan över hela skivan och torka bort överflöd, kan med fördel upprepas de första 2-3 veckorna och sedan vid behov. Vid fettfläckar kan du prova att värma ytan med t.ex. en hårfön för att sedan strö på potatismjöl. Låt mjölet ligga och verka någon timme. Torka av. Använd alltid underlägg för att undvika frätskador.

För att få bort vatten ringar som uppstått på en mörk marmorskiva kan man ringla symaskinsolja precis där fläcken/fläckarna är och låta bordet absorbera det, upprepa 2-3 ggr inom några dagar.

Våra marmorskivor levereras i trälådor, avsedda för att ge innehållet ett säkert skydd. Vi rekommenderar därför att du använder rätt typ av verktyg för att öppna lådan. Att bända upp lådan med en kofot eller liknande föremål kan göra att spikarna som fäster ihop trälådan skadar marmorskivan.

 

OBS!

– Våra marmorskivor levereras i trälådor, avsedda för att ge innehållet ett säkert skydd. Vi rekommenderar därför att du använder rätt typ av verktyg för att öppna lådan. Att bända upp lådan med en kofot eller liknande föremål kan göra att spikarna som fäster ihop trälådan skadar marmorskivan.
– Avtorkning med disktrasa och vatten ger små vattenringar när det torkat.
– Sura kalklösande medel fräter och är förödande för marmorn då den består av just kalk.
– Vin och citron är vätskor som också är sura och fräter på marmorn.


Följande naturliga kännetecken innebär att marmorn är äkta och de är ibland synliga:
Kalkspat: Ser ut som krossade kristaller och härstammar från vattenådror i stenen där kalk från vattnet har stelnat.
Sandgrop: Luftbubblor från då stenen bildas och som inte har fyllts. På ytan kan det förekomma små håligheter i form av millimeter stora gropar eller så kallade luftbubblor. Detta är en del av stenens karaktär och är inget fel. Ådringar eller strimlor på stenen är naturliga i stenens struktur. 

Söndag,Måndag,Tisdag,Onsdag,Torsdag,Fredag,lördag
Januari,februari,Mars,April,Maj,Juni,Juli,Augusti,September,Oktober,November,December
Det finns inte tillräckligt av dessa artiklar. Endast [max] vänster.
Kundvagn

Din vagn är tom.

Tillbaka till shoppen

Lägg till ordernotRedigera ordernot
Uppskatta frakt
Lägg till en kupong

Uppskatta frakt

Lägg till en kupong

Rabattkod aktiveras i kassan.