Skötselråd

Rätt möbelvård – kan förlänga livslängden
När du köper en möbel är det viktigt att ha användningsområdet i åtanke. Tar du hand om dina möbler på rätt sätt kan du förlänga livslängden.
Rekommenderat är att använd ett möbelskydd för att skydda dina möbler när dom står utomhus.

Ljusäkthet/noppbildning
Alla tyger bleks av solljus och har en tendens till noppbildning.

Stoppning
Möbler med stoppning har vanligtvis någon form av skummaterial i sitsen, som till en början upplevs ha en väldigt fast komfort men som kommer mjukna, jämnas ut och sjunka ihop något med tiden. Komforten kan upplevas ojämn mellan de olika sitsarna i början. Polyester, bollfiber, fjäder mm är material som kräver underhåll i form av att man regelbundet ”puffar” till innehållet och får in ny luft i materialet.

 

 • smuts medför slitage, dammsuga och vädra din möbel regelbundet. 
 • Se till att behandla fläckar omgående, ta till professionell hjälp vid behov.
 • Placera inte dina möbler i direkt solljus eller intill en värmekälla, det kan leda till att tyckte både blir fläckigt och bleks. Ha som tumregel att inte ställa någon värmekälla närmre än 20 cm, öka avståndet om det gäller kamin eller öppen spis. 
 • Fukt och kyla kan skada dina möbler, förvara de alltid i normal rumstemperatur. 
 • Genom att impregnera din soffa innan du börjar använda den ger du din soffa ett bättre skydd. Vad som gäller för respektive soffa kan du läsa under materialspecifikationerna nedan. 
 • Är du osäker på hur en fläck ska behandlas rekommenderar vi att du kontaktar en fackman.
 • Gnid inte på fläcken, finns det möjlighet att få bort fläcken från tygets baksida är det att rekommendera.
 • För att få bort ”sittrosor” rekommenderar vi en mjuk borste som du försiktigt borstar upp luggen i. Används en dammsugare med borstmunstycke om det behövs. 
 • Ska du ta bort noppor görs detta för hand. Vi rekommenderar inte att några maskiner eller redskap används. 
 • Byt regelbundet plats på plymånder och kuddar i soffan. Detta för att få ett jämt slitage. 
 • Vi rekommenderar alltid att du använder möbeltassar för att skydda ditt golv. 

 

TEAK

Rekommenderat är att använda Teak Shield som är en nästan osynlig impregnering som gör träet tåligare mot smuts och spill, bör behandlas ett par gånger per år för att behålla sitt skydd mot fläckar och vatten. Med inbyggd mögel / mögelhämmare och impregnering bidrar den också till att teakens grå färg bibehålls. Hjälper till att förhindra fläckar samtidigt som ytans naturliga utseende behålls och träet kan andas. Gradvis kommer den att blekna med tiden och teakens naturliga patina kommer att synas mer och mer och förblir i en grå färg.

För att undvika att mögel uppkommer är det viktigt att tvätta möblerna regelbundet. Använd en lätt fuktad trasa vid rengöring. Använd inte starka rengöringsmedel.

Möblerna ska behandlas ett par gånger per år med ”Teak Shield” för att behålla sitt skydd mot fläckar och vatten. Behandlingen hjälper till att förhindra fläckar samtidigt som ytans naturliga utseende behålls och träet kan andas. Med inbyggd mögelhämmare och impregnering bidrar den också till att teakens grå färg bibehålls.

Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring. Vid fuktig och dåligt ventilerad förvaring kan mögel uppstå på träet, vilket kan vara svårt att få bort.

 

TYG/SAMMET

 Se till att dina möbler inte står direkt i solljus. Använd textilspray för att impregnera textilen innan du börjar använda den, det kommer även göra att eventuell smuts och fläckar blir lättare att ta bort framöver. Ta bort fläckar med en gång, gnid inte utan försökt suga upp varsamt med en trasa. Skulle fläckarna inte gå bort, prova ett fläckborttagningsmedel som du först provat på en mindre synlig del av tyget. Vi rekommenderar att större möbler skumtvättas minst tre gånger om året. Sammet har en tendens till att få tryckmärken när luggen lägger sig ner. Avtrycken kan göra att tyget ser slitet ut, vilket här helt normalt för den här typen av material. Beroende på hur ljuset faller kan tyget skifta i flertalet olika nyanser.

 

MDF

MDF-skivor som är målade eller lackade är känsliga för repor och skador. Var därför varsam med skivorna för att undvika detta. Ytor målade med lack med färgpigment eller målarfärg har en pigmentering som ger en ej täckande genomskinlig yta. Livsmedel som läsk, rödvin och kaffe innehåller färgämnen som vita lacker är extra känsliga mot. Se till att försöka fukttorka och få bort fläckarna så fort som möjligt med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Använd dammduk för att få ytan torr.

Rengöringsmedel och möbelvårdsmedel som innehåller ammoniak lämnar sig mindre bra för målade ytor eftersom både Aceton, Thinner och T-sprit kan lösa upp färgen.

 

PLÅT/METALL

Det är viktigt att försöka hålla stålmöbeln torr, till exempel genom att använda ett möbelöverdrag.
Aluminium och krom är två material som är avvisande mot smuts och vätskor. Däremot behöver man vara uppmärksam på att vatten ska orsaka fläckar och rost. Rost inifrån eller på möbeln kan droppa och missfärga ytan den står på. Kom ihåg det om du placerar den på din nya träterrass. Se därför till att torka av ytan med en en mjuk fuktad trasa och såpvatten. Om fläckarna eller rosten sitter för hårt rekommenderas en mjuk trasa fuktad i ren alkohol. Lösningsmedel får aldrig användas på lackerad eller ytbehandlad metall. För att behålla kvaliteten och utseendet på dina stålmöbler rekommenderar vi att du förvarar dem på en torr plats under vintern.

 

FANÈR

Eftersom att Fanér är ett levande material med naturlig variation i både nyans och ådring blir varje produkt unik i sitt utseende. Trä mognar med tiden vilket gör att det blir viktigt att möbelns alla ytor exponeras för lika mycket ljus, detta för att undvika färgskiftningar. För rengöring av fanér, använd en torr trasa eller diskmedelslösning.

Tänk på att inga trämöbler tycker om fukt, både luftfuktighet och temperatur har inverkan på hur trät beter sig, med andra ord om det sväller, kryper etc. Sätt därför som rutin att regelbundet se över och justera gångjärn, beslag och skruvar. Undvik att ställa varma föremål direkt på ytan eller tätt intill. Trämöbler för inomhusbruk ska aldrig användas utomhus, temperaturväxlingar kan skada trät.

 

PU (konstskinn)

PU går bra att rengöra med en mjuk fuktad bomullstrasa. Vid svåra fläckar kan en fuktad bomullstrasa och ett medel avsett för rengöring av ByCast & PU användas, prova först på ett icke synligt område då vissa medel kan ha olika sammansättningar. Torka av och polera med en mjuk bomullstrasa för att återställa möbelns högblanka yta.

 

SPRAYGLASS/SPRAYSTONE

Sprayglass/spraystone är en blandning av slipad natursten och högkvalitativt harts som sprayas på en glasskiva. Vid rengöring rekommenderas en fuktad trasa och om nödvändigt milt rengöringsmedel. Använd aldrig starka rengöringsmedel då ytan kan skapas av detta. Undvik att ställa varma föremål på bordet under en längre tid då det kan lämna märken i finishen, använd underlägg. 

 

PAPPERSFOLIERING/PAPPERSLAMINAT

Papperslaminat är en hårdplasttillämpning som används för att förändra möbelns utseende. Att ha i åtanke är att många möbler med papperslaminat har en spånskiva undertill, vatten och spånskivor är inte kompatibla, följ därför skötselråden noggrant. Vi rekommenderar att använda en tvållösning och mjuk trasa för att ta bort starkt smuts. Torka ytan ordentligt torr direkt efteråt. Vid dammtorkning rekommenderar vi en mjuk och torr trasa av flanell eller mocka för att inte skada ytan. 

 

NATURROTTING

Naturrotting är ett levande material vilket innebär att både färg och form på möblerna kan variera. Materialet är känsligt för fukt och bör därför förvaras i torra miljöer och undvika större temperaturskillnader. Vid rengöring rekommenderar vi en lätt fuktad trasa som du försiktigt rengör möblerna med. Se till att torka samtliga ytor ordentligt torra efteråt. 

 

BETONG

Rengör med ett milt rengöringsmedel och vatten. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel eller ammoniak. Använd inte vanliga rengöringsmedel (som ofta är citrusbaserade) eftersom de kan innehålla syra, som kan skada betongen. Vanlig såpa, grön eller gul, är ett utmärkt rengöringsmedel för betongen, då såpan även återfettar betongen lite grand.

Möblerna skall behandlas med vax en gång under de första två månaderna efter köp och sedan var tredje till sjätte månad beroende på användning och placering. Vi rekommenderar ”Spray Wax” från Leather Master.

Vi rekommenderar våra kunder att regelbundet behandla sina bordsskivor på det här sättet eftersom ytbehandlingen slits bort med tiden. Man bör vara extra försiktig med bordsskivor när de är nya eftersom de då fortfarande befinner sig i den intensiva hårdgörande fasen och risken för fläckar är störst under den tiden. När möblerna används utomhus är ytskiktet ännu viktigare, eftersom fukt kan tränga ner i betongen. Under den varma säsongen är detta inget problem, men utsätts möblerna för fukt i samband med kyla kan det uppstå sprickor och flagor i betongen. Så kallad frostsprängning. Därför är det viktigt att möblerna regelbundet behandlas, för att skydda möbeln.

Vid vinterförvaring är det mycket viktigt att möbeln står under tak och förvaras frostfritt.

 

MARMOR/TERAZZO

Marmor och terrazzo är levande material och kan därför variera i färg, struktur och marmorering. Kalcit och sandgropar är två naturliga egenskaper som indikerar att marmorn är autentisk. Kalcit ser ut som krossade kristaller och uppstår när kalksten från vatten inne i stenen stelnar. Sandgropar är luftbubblor som skapades när stenen bildades och ser ut som små gropar eller bubblor på ytan. Precis som korn och remsor är det sandgropar och kalcit som gör marmor unik. Inte en sten ser ut som den andra.

Marmor är ett känsligt och poröst material som är känsligt för vätskor, fukt och smuts. Därför måste du vara extra noga med hur du använder och underhåller stenen. Vi rekommenderar att behandla marmorn med "Protect Marble & Stone" från Leather Master. Ett annat alternativ är att applicera ett tunt lager paraffin/vit olja på bordsskivan. Låt oljan sjunka in en stund och torka sedan av och polera.

För daglig skötsel, rengör med en fuktig mjuk trasa och vanligt tvålvatten. Utspilld vätska måste torkas bort omedelbart.

- Avtorkning med bara en disktrasa och kranvatten kan lämna små vattenringar när det torkat.
- Sura kalklösningsmedel fräter på marmor eftersom den består av kalksten.
– Vin och citron är vätskor som också är sura och kommer att fräta på marmorn.

 

MICROFIBER

Vid vardaglig skötsel rekommenderar vi dammsugning. Vill du torka av möblerna ska en microfiberduk i hett vatten användas. Addera gärna några pumptag med medel som är avsett för materialet och vrid ur trasan ordentligt. Rulla den ihopvikta duken runt en svamp så att den blir till en hård rulle och torka av ytan. Läs alltid informationen på förpackningen noga och följ instruktionerna. Ställ aldrig dina möbler i mikrofiber på fuktigt underlag, vid syntetgolv eller lackerade golv rekommenderar vi att möbeln förses med tassar för att undvika repor på ytan. Skydda möblerna mot varma föremål och placera inte något färgat ljus direkt mot möbeln, detta för att undvika märken. Kaffe, vin eller andra starka vätskor ska torkas bort omedelbart. 

Söndag,Måndag,Tisdag,Onsdag,Torsdag,Fredag,lördag
Januari,februari,Mars,April,Maj,Juni,Juli,Augusti,September,Oktober,November,December
Det finns inte tillräckligt av dessa artiklar. Endast [max] vänster.
Bläddra i önskelistaTa bort önskelista
Kundvagn

Din vagn är tom.

Tillbaka till shoppen

Lägg till ordernotRedigera ordernot
Uppskatta frakt
Lägg till en kupong

Uppskatta frakt

Lägg till en kupong

Rabattkod aktiveras i kassan.